Dzień Kobiet 2019 [fotorelacja]

24 marca 2019 | Aktualności, Fotorelacja | 0 komentarzy

Kochani !

W dniu 10 marca 2019 r. dzięki uprzejmości Dyrekcji Centrum Historii „Zajezdnia”, w Bistro Zajezdnia we Wrocławiu, z okazji Dnia Kobiet odbyło się spotkanie mam i terapeutek dzieci ze spektrum autyzmu z Przedszkola Terapeutycznego „Niebieski Latawiec”.

Chociaż w Polsce Dzień Kobiet wiąże się z ideologią PRL-u i symbolicznym czerwonym goździkiem, to przecież z założenia, Międzynarodowy Dzień Kobiet jest uczczeniem pamięci sufrażystek walczących o równouprawnienie kobiet.

A jak było teraz? Czy był czerwony goździk? Miejsce Bistro Bar jest przecież w stylistyce późnego PRL-u.

O imprezie Dzień Kobiet organizowanej przez Fundację Piotrusia Pana przy udziale Przedszkola Terapeutycznego „Niebieski Latawiec” mówiono w radiu Eska już ponad dwa tygodnie przed całym wydarzeniem.

Dzięki życzliwości Radio ESKA temat matek dzieci z autyzmem nabrał rozgłosu, a sama impreza uzyskała dodatkowych darczyńców, nabrała większego rozmachu i „ruszyła z kopyta”. To, co niemożliwe do zrobienia w dwa tygodnie, zaczęło nabierać kształtów. Po wysłaniu setek maili, licznych próśb, wiadomości oraz po niezliczonej liczbie telefonów, spotkań, wiedzieliśmy, że 10 marca jest coraz bliżej i że już za chwilę nastąpi coś, co musi się udać.

W dniu imprezy od godz. 11:30 dla przybyłych gości na stolikach czekały słodkie i słone przekąski. Przyjaciółki Fundacji, Panie: Zosia, Basia i Marta upiekły przepyszne ciasta.

Na sali ustawione zostało stanowisko Pani Malwiny makijażystki, która licznie zgromadzonym Paniom wykonywała profesjonalne makijaże i udzielała specjalistycznych porad.

Sala udekorowana została wiosennymi kwiatami i dekoracjami obrazującymi „magiczny ogród” dzieła terapeutki Pani Pauliny.

Oprawę graficzną zapewniła Pani Paulina z „Kawka Design”. Tak, to ta Pani, która stworzyła też wspaniałą ulotkę 1% dla Fundacji Piotrusia Pana.

Każdy z uczestników otrzymał kotylion, a wszystkie przybyłe Panie wyglądające jak milion dolarów, otrzymały wykonane przez dzieci kwiatki oraz „magnoliowe” torby z prezentami. A czego w tych torbach nie było? Zachwycały kolorowe kosmetyczki specjalnie uszyte przez Panią Beatę Tołłoczko z „Szycia Ozdobnego”. Budziły radość zestawy z Firmy Barilla. Dużym zainteresowaniem cieszyła się książka Pana Rafała Ohme pt. „Emo sapiens harmonia emocji i rozumu”.

O godz. 12:30 nastąpiło przywitanie i przedstawienie się. Następnie przystąpiliśmy do szczęśliwej loterii, w której wylosowane przez Panie losy z pytaniem zadawanym przez Siostrę Małgosię wywoływały salwy śmiechu. Nagrody oczywiście otrzymały wszystkie biorące udział w loterii Panie. Wśród nich znalazły się: vouchery, bilety, książki i inne atrakcyjne nagrody. A było tego ze 40 sztuk . Wszystkim, którzy podarowali nam na tę okazje nagrody BARDZO DZIĘKUJEMY!

Impreza zaczęła nabierać tempa, blasku oraz oznak zadowolenia i radości przybyłych gości.

W trakcie prowadzonej loterii odwiedziła nas delagacja Prezydenta Miasta Wrocławia Pana Jacka Sutryka. Zostały złożone życzenia i wręczone skromne upominki dla mam i terapeutek.

Po zakończeniu loterii przyszedł czas na lepsze poznanie się, miłe rozmowy, a także na udzielenie przez mamy wywiadu przybyłej do sali Pani redaktor Edycie Brzozowskiej.

Odbył się również bazarek, na którym Panie buszowały wybierając sobie odpowiednie rozmiary czarnych koszulek podarowanych przez Kino Nowe Horyzonty.

Około godz. 14:00 na sali przepełnionej pozytywną energią, pojawił się ogromny niskokaloryczny tort oraz szampan. Były toasty, życzenia, uściski, całuski.

O 15:30 zaczęło się zwiedzanie wystawy w Centrum Zajezdnia. Niesamowite miejsce i bardzo ciekawa i pouczająca wystawa przybliżająca naszą historię oraz odsłaniająca zakryte już przez czas wspomnienia! Kto tam jeszcze nie był, szczerze polecamy!

Czy impreza się udała? To nie nam oceniać. Ale chyba tak! Warto było przyczynić się do wywołania błysku w oku, czy pojawienia się uśmiechu na twarzach mam i pań terapeutek. A oto nam wszystkim przecież chodziło. Wychodząc o godz. 17:30 Panie ściskały papierowe kwiaty w dłoni, w drugiej dźwigały torbę z prezentami. Wracały już inne, jakby odmienione, a na pewno radośniejsze.

10 marzec 2019 r. naprawdę przeistoczył się w magiczny dzień!

Wszystkim Paniom jeszcze raz życzymy WSZYSKIEGO NAJLEPSZEGO!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć autorstwa trzech fotografów: Pana Marka Masłyki, Pani Kingi Kaczmarek- Techmańskiej i Pani Anety Sztyc.

A wszystkim Dobrodziejom jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy!!!

Bank Raiffeisen Polbank Polska SA