Pomoc dla Ani i jej brata Krzysia

17 maja 2018 | Aktualności | 0 komentarzy

Anna ma 21 lat. Od urodzenia nie widzi na prawe oko. Już jako niemowlę zaczęła swą wędrówkę po szpitalach. W czasie hospitalizacji zdiagnozowano u niej wciąż nawracające zapalenie nerek oraz mięśni wątroby. Ania nie mogła w tym czasie jeść, pić, poruszać się.

W 2006 roku Ani urodził się braciszek, który od początku przejawiał niepokojące zachowania. U dziecka stwierdzono autyzm i padaczkę. Starsza siostra obiecała sobie, że jak dorośnie, zaopiekuje się bratem, ale było coraz gorzej.

W 2011 roku u Krzysia zdiagnozowano FHBL- chorobę genetyczno- metaboliczną znaną także jako hipobetalipoproteinemia. Rok później Ania dowiedziała się, że również cierpi na FHBL. Przez hipobetalipoproteinemię rodzeństwo nie przyswaja witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Przez to, że ich narządy nie funkcjonują normalnie, zmniejszona jest gospodarka lipidowa, a ich mięśnie po wysiłku nie odbudowują się. Nie ma leku, który w całości wyleczyłby ich z FHBL, ale są farmaceutyki, które choć trochę mogą zatrzymać rozwój choroby.

Największym problemem są ceny tych leków. Rodziny nie stać na ich zakup, ponieważ trzeba je sprowadzać aż z USA, co generuje dodatkowo ogromne koszty. Ania i Krzyś uwielbiają historię, są ciekawi świata i ludzi, Ania lubi śpiewać, a oboje lubią malować, chcieliby żyć bez bólu, a do tego potrzebne są pieniądze, których nie mają, dlatego prosimy o wsparcie rodzeństwa.

Pomożesz? Liczy się każdy grosz.

Wpłaty prosimy dokonywać na konto Fundacja Piotrusia Pana
Przelew online: